top of page
Search

Wees geen stockfoto

Updated: Apr 15, 2023

Tijdens mijn gastcollege 'Transformatie bevorderen' bij de Master Gezondheidinnovatie van de Hoge School Zuyd raakten we in gesprek over de menselijke kant van innovatie. Hoe blijf je doorgaan ondanks alle weerstand en onzekerheid die verandering oproept?

'In deze Masterclass worden jullie meegenomen naar de 'binnenkant van organisatieverandering’. De zogenoemde buitenkant, dat zijn al de interventies die worden ondernomen, de roadshows, de creativiteitssessies, de intranetpagina’s en de nieuwsflitsen over het verandertraject, de voorlichtingsbijeenkomsten, de gadgets die mensen bij trainingen krijgen. De buitenkant is alles dat er richting de te veranderen groep mensen wordt ondernomen om hen te veranderen (Homan, 2008). De binnenkant gaat gewoon over wat die mensen doen of soms niet doen.

Mensen houden van zekerheid en daar blinkt innovatie niet in uit. Je moet als innovator in de gezondheidszorg stevig in een wereld van weerstand en systemen staan. De wereld die bedoeld is het efficiënt laten verlopen van de huidige situatie. In deze Masterclass kijken jullie naar wie jij als leider in innovatie bent. We kijken naar vraagstukken als:


  • Waarom zou iemand jou moeten volgen?

  • Waar bouw jij op bij weerstand? En wanneer verlies je het van jezelf?

  • Hoe verhouden het formele en informele circuit zich in organisaties


Rutger Slump gaat met jullie in deze Masterclass aan de slag met Transformatie Bevorderen. Hij is expert in de menselijke kant van innovatie (auteur van managementboek: Baanbreker) en ervaringsdeskundige in de revalidatiezorg (auteur van roman: Hoofdstuk). Hij weet vanuit de praktijk hoe lastig het is om een systeem in beweging te krijgen. Dit spel wordt al snel persoonlijk dus je kan maar beter slim spelen en stevig staan,' aldus Hoge School Zuyd.


'De rest van het halfuur voeren we het vastliggende script van De Keijzer [revalidatiearts] in ruimte Merel netjes uit.' (fragment uit roman Hoofdstuk, Futuro Uitgevers ).

Conclusie deelneemster

Een deelnemende zorgprofessional was zo sympathiek om de onderzoekende masterclass samen te vatten in vijf punten:

  1. Wie heeft de regie? Dat is een ingewikkelde vraag, die eenvoudig lijkt.

  2. Tijdsduur/ urgentie. Hoe verhouden persoonlijke urgentie zich tot het standaard tijdschema?

  3. Meen het. Volg je de cliches of maak je echt contact?

  4. Buitenbeentjes. We hebben afwijkende geluiden nodig die ons fris houden.

  5. Fundament. Waarop kan jij leunen als veranderaar als je te maken krijgt met gedoe?


Wees geen stockfoto

We kunnen net als op een stockfoto doen of alles kunstmatig onder controle is. De realiteit is echter vaker onzeker, imperfect en lelijk. Hoe kunnen we met elkaar ruimte creëren voor werkelijk contact op dingen die lastig zijn? Hoe komen we van bewustzijn naar actie? Dat vraagt lef."Je hebt een fantastische bijdrage geleverd met de Masterclass Transformatie. Dit kwam goed tot uiting in het gesprek dat volgde met de studenten in de nazit. Je hebt de studenten aan het denken gezet en geprikkeld. Hoe zie ik me zelf als hulpverlener? Wat vind ik lastig? ... Wie ben ik als innovator, hoe hou ik me staande? Wat wil ik? Wat doe? Wat laat ik zien en wat vind ik ervan? ... De studenten vinden dat de Masterclass Transformatie een meerwaarde heeft en bevelen deze MC aan voor een volgende lichting.", aldus een docent van Hoge School Zuyd


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page