top of page
Search

Voor wie ben ik succesvol?

Afgelopen week werd dit Volkskrantartikel - betreffende een interview met de directeur van Corendon - in mijn bubbel gedeeld. Mijn bubbel is niet zo blij met het faciliteren van veel vliegen tijdens een milieucrisis, en zagen in meneer Van Der Hijden het kwaad. Dat voelde wel goed. Zijn zienswijze is het als-wij-het-niet-doen-doet-iemand-anders-het-wel en het wees-blij-met-ons-want-wij-doen-het-tenminste-duurzaam. Deze argumentatie wordt door mijn bubbel als goedkoop en slap gezien: Kan deze hypocriete loser met al zijn talenten, geld en invloed niet wat beters met zijn leven doen? Ik ga goed op die gedachte, maar is deze directeur niet gewoon succesvol en zijn wíj de hypocriete losers?Foto: Volkskrant


Hoe eerlijk ben ik?

Ik geef toe dat mijn ego regelmatig opspeelt als ik contact heb met “succesvolle” vrienden. Ik heb een achtergrond in de ICT en ook ik had nu minimaal een Tesla moeten rijden. Sterker nog: ik had nu directeur moeten zijn, met een heel groot huis, bijpassende vrouw, de wereld over moeten vliegen, en dat soort dingen. Maar nee, ik woon in een verduurzaamd rijtjeshuis in een normale wijk, mijn vriendin werkt op een MBO, en we proberen niet meer te vliegen. Laten we eerlijk zijn: Ik ben een enorme loser met ‘maatschappelijk leven’ als excuus. Had ik me zorgen over de wereld gemaakt als ik succesvol was geweest, vraag ik me wel eens af. Duurzaam denken komt mij gewoon goed uit omdat ik mislukt ben. Kan ik niet alsnog succesvol worden? Maak ik nog een kans zo op mijn 45e? Hoe kom ik aan een groot huis?


Wat is succes?

Succes komt van het Latijnse succedere, dat opvolgen betekent. Iets wat niet doodloopt. Als ik op LinkedIn kijk zie ik vooral individueel succes, en weinig gemeenschappelijk succes. LinkedIn is daarmee denk ik een goede weergave van onze westerse samenleving waarin het individueel succes succesvol is. We gaan goed op individualisme. Dat is ergens wel grappig maar zeker ook tragisch, want ik denk dat we met deze zienswijze als mensheid doodlopen. We hebben weer succesvolle professionals/ leiders/ mensen nodig maar dan voor ons samen. Dus voor elk individu dat dit leest:


Voor wie ben ik succesvol?

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page