top of page
Search

Scherven brengen geluk

Scherven en oude potjes in een museum: het was tot vandaag voor mij de hel en een nachtmerrie uit mijn jeugd. Tot vandaag, want ik had het geluk om vanmiddag met mijn kinderen te vertoeven in het Stedelijk Museum van Zutphen. Ook zij vonden dit museum echt heel leuk, en dat zeggen ze niet snel. Wat kunnen wij van dit museum leren hoe je iets - voor velen - saais weer leuk maakt?

Foto: op zoek naar de oorsprong van de scherf


1. Maak het tastbaar

Bij binnenkomst kreeg elk kind een échte oude scherf die ze ook mochten houden. De opdracht was om op zoek te gaan wat voor scherf ze hadden. De loep, het boekje, het potlood, alles droeg aan de ervaring bij, maar een eigen "hele oude" scherf was de kern van klein en groot geluk.


"Ik ga mijn scherf op school laten zien", aldus Jurgen (7).

2. Maak het menselijk

In onze zoektocht was er een échte archeoloog die mee ging zoeken naar vergelijkbare -voorheen suffe kapotte - potjes. Kinderen stonden in de rij om met deze oudere heer te mogen praten.


3. Geloof in je onderwerp

Het was niet mooier gemaakt dan het was: Ga op zoek naar de oorsprong van een scherf. Geen hippe millennial met zweep in een Indiana Jones pakje of een duur 3D filmpje met 'De Minions op zoek naar de vloek van de scherf', maar simpelweg een oudere archeoloog en een scherf.


Inspiratie

Los van een leuke middag met mijn gezin, liep ik hoopvol naar buiten: Wellicht kunnen we andere onderwerp ook wel aantrekkelijk maken zonder direct hip te hoeven doen. Regelmatig krijg ik uit onverwachte hoek inspiratie als ik een stap in de kunst- en cultuursector doe.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page