top of page
Search

Hoe word je een professionele vriend?

Updated: Nov 18, 2022


De Zorg is een wereld vol complexe systemen, protocollen en hiërarchie waarbinnen menselijk contact veelal het onderspit delft. Het is een bekend probleem voor iedereen die wel eens met De Zorg in aanraking is gekomen. Als je normaal doet is het een geweldige sector, maar als je afwijkt krijg je het lastig. Deze week start een groep derdejaars Zorgstudenten van MBO Rijnland met een innovatieproject dat zich richt op een menselijkere zorg met als uitdaging: 'Hoe word je een professionele vriend?'


Hoofdstuk

Aanleiding voor het project is de autobiografische roman Hoofdstuk, waarin ik mijn eerste jaar revalideren van een herseninfarct beschrijf. Kort samengevat: Ik belandde in een goedbedoelende Zorgwereld, waarin het niet lukte om goed samen op te trekken toen ik te veel afweek van de norm. Het verhaal wordt zowel door de professionals als zorggebruikers herkend.


'Ik wens u veel succes en voel u welkom om nog een jaar contact met ons te zoeken via ons online systeem. We zullen u daarnaast nog een evaluatie toesturen over uw verblijf in De Molenwiek,' besluit <revalidatiearts> De Keijzer het overleg. (fragment uit Hoofdstuk - Futuro Uitgevers)

Sindsdien probeer ik mijn bijdrage te leveren om de zorg menselijker te maken. Maar wat is menselijker in een sector waarin zoveel mensen werken? Het blijkt lastig om menselijk contact praktisch te maken in een wereld die in technische stappenplannen denkt.


MBO Rijnland

'Zullen we studenten vragen om erover na te denken?', opperde *practor Praktische Wijsheid Desiree Bierlaagh, van Centrum voor Innovatief Vakmanschap Welzijn en Zorg, op een terrasje in Utrecht. Zonder verwachtingen reageerde ik positief. Echter pakte enkele weken later al Expert docent Nellie Klaassen van het MBO Rijnland Experimenteerhuis het idee daadwerkelijk op. Van dit tempo kan de gemiddelde startup nog leren.


* Een practor is vergelijkbaar met een hoogleraar (Universiteit) en lector (HBO), alleen dan op het MBO.


Foto: De niet voor mij bedoelde rode loper bij MBO Rijnland in Zoetermeer.


De Uitdaging

En zo belandde ik met twintig Zorgstudenten in een klaslokaal om na te denken over de uitdaging waar ik zelf niet uitkwam. Ik bleek met mijn academische achtergrond net zo ingewikkeld en cognitief als De Zorg, en kwam met de verschrikkelijke opdracht 'Hoe kunnen we zorgverleners helpen om - als mens - met zorggebruikers samen te werken, zodat de zorg beter aansluit.'. In het gemiddelde hoogopgeleide team van professionals was ik ermee weg gekomen, maar deze jongedames gaven gelukkig direct aan dat ze niet snapten wat ik wilde.


Binnen een uurtje kwamen we gezamenlijk tot de uitdaging 'Hoe word je een professionele vriend?'. Onze doelstelling is impact op de werkvloer, zorgprijzen winnen, en natuurlijk leren van het proces.Vervolg

De jongedames - die parttime werken met doelgroepen als demente bejaarden en mensen met psychische problemen - besteden komend halfjaar 4,5 uur per week aan dit innovatieve onderwijsproject wat tot concrete resultaten in de praktijk moet leiden. Ik ben - in de rol van opdrachtgever - vanaf de zijlijn betrokken zodat ik ze niet in de weg kan lopen.

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page